01 | 09 | 2011 Bouwkunde in de praktijk: stage.

Marloes Menting, studente Bouwkunde aan de TU Eindhoven heeft afgelopen zomer 2 maanden stage gelopen bij VeriCon om praktijkervaring op te doen. Een kort verslag.

In juli en augustus 2011, tussen mijn vijfde en zesde studiejaar bouwkunde, heb ik stage gelopen bij VeriCon. De voornaamste reden was om een ‘kijkje in de keuken’ te krijgen bij een bedrijf om zo kennis te maken met praktische kant van het constructeursvak.

Zoals ik al vermoedde, had ik de eerste dagen het gevoel dat ik nog niets wist en dat ik echt alles moest vragen. Ik vroeg me af of de studie bouwkunde überhaupt wel een goede voorbereiding is op het constructeursvak. Dat veranderde snel omdat het praktische waar ik nu kennis mee maakte, toch wel op zijn plaats viel naast de theoretische dingen die ik geleerd had. Blijkbaar had ik toch al veel informatie onbewust meegekregen, alleen niet in detail.

Het was fijn om in het diepe gegooid te worden met de dagelijkse werkzaamheden van een constructeur. Hierdoor voelde ik me wel gewaardeerd als stagiaire en heb ik verschillende onderwerpen kennis gemaakt. Zo heb ik gewerkt aan projecten waarbij de gehele constructie van het gebouw bekeken moest worden, maar ook heb ik me bezig gehouden met het berekenen van losse onderdelen van een gebouw. Daarbij werd dan uitleg over het project gegeven, maar niet alles waardoor ik nog genoeg zelf uit moest zoeken.

Het kwam dan ook op mij over als een zelfstandige werksfeer, waarbij je goed terecht kan met vragen of een praatje. Ik heb vooral geleerd hoe je het werk aanpakt, waarmee je begint en in welke richting je moet denken als je een opgave voor je neus krijgt. Dat is blijkbaar precies de schakel tussen de verschillende losse onderwerpen die je geleerd hebt. Daarom ben ik blij dat ik in de relatief korte tijd van twee maanden toch veel geleerd heb.

Het lijkt me dan ook voor de toekomst een leuk beroep, waarin je kunt blijven leren.

Marloes Menting.
 

Portret Marloes