Hourglass, Amsterdam

Aan de Zuidas in Amsterdam is Hourglass gerealiseerd, een pand van 80 meter hoog, bestaande uit 23 bouwlagen, waarvan twee ondergronds. Het biedt kantoorruimte, een appartementenhotel, winkel- en horecaruimten en parkeergarage.

De architectuur van HourGlass is geïnspireerd op het werk van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brâncuși en heeft de vorm van een zandloper (‘hourglass’). Het smalste deel is de 9de verdieping, met een insnoering van 3m.

Hourglass - doorsnede

Het bouwwerk is gefundeerd op palen en heeft voornamelijk een betonnen constructie. Tot en met de derde verdiepingsvloer is deze volledig IHWG uitgevoerd gedacht.
Vanaf de derde verdiepingsvloer zijn de buitengevels uitgevoerd in prefab sandwich elementen. De verdiepingsvloeren, met uitzondering van de negende verdiepingsvloer, zijn uitgevoerd met een gewichtbesparende BubbleDeck-vloer met een dikte van 350mm.

De stabiliteit van het bouwwerk wordt verzorgd door drie stabiliteitskernen, waarvan de eerste twee zijn uitgevoerd met een klimbekisting. De derde kern is tot de zevende verdiepingsvloer traditioneel uitgevoerd, vanaf daar is de kern – zo is later besloten – in prefab.

Eind 2018 was VeriCon te gast bij Hurks bouw- en vastgoedontwikkeling om te vertellen over de mogelijkheden van 3D-wapening. Dit eerste contact groeide uit tot een prettige samenwerking, waarbij VeriCon de ondersteunende rol als coördinerend constructeur voor Hourglass kreeg. Een belangrijk onderdeel van de opdracht betrof het versnellen van de doorlooptijd en het herstellen van de onvolkomenheden als gevolg daarvan. Daarnaast kwamen er nog een aantal zaken naar boven tijdens de werkvoorbereiding.

Enorme hoeveelheid wapening

Een van de uitdagingen was de aansluiting van de verdiepingsvloeren door de enorme hoeveelheid wapening die in de aansluitingen aanwezig is. Er werd daarom gekozen voor het toepassen van DEMU-doorkoppelankers.

Om de doorlooptijd te versnellen werd gekozen voor een 8-daagse bouwcyclus:

  • 16 uren na storten beton de prefab gevelelementen plaatsen en schoren
  • de dag erna plaatsen stempels (ondersteuning volgende vloer) en leggen vloerplaten
  • vier dagen aanbrengen wapening en installaties in de vloer
  • storten druklaag vloer

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met:


Patrick Aarts registerconstructeur

085 086 68 70 | p.aarts@vericon.nl

Bekijk alle
projecten

Meer weten? Neem contact op