Zijn netwerkborrels niet je ding? Je bent heus de enige niet. Maar je gaat ze ongetwijfeld tegenkomen in je carrière. VeriCon geeft je graag enkele tips om het te overleven en te zorgen dat je er ook nog wat uithaalt. Misschien ga je het nog wel leuk vinden!
Wat ga je daar eigenlijk doen?
Bedenk van tevoren wat je wilt bereiken en wie je daarvoor moet spreken en welke vragen je wilt stellen. Een tip die misschien wat ouderwets is, maar wel effectief: zorg voor visitekaartjes.
Zorg dat je de beste eerste indruk maakt
Kleed je het liefst opvallend, maar wel netjes (hip montuur, kekke print). Geen vlekken? Ruik je lekker? Schoenen schoon? Nog ff deo sprayen en een Smintje en je bent er klaar voor.
Relax!
Hou je kalm, zorg dat je niet met zweetplekken onder je oksels en een oververhit hoofd aan komt sjezen, dan was al dat optutten voor niks.
Stel je voor dat je jezelf voor moet stellen
Je gaat nieuwe mensen ontmoeten (anders ga je wel echt naar het verkeerde feestje). Zorg dat je jezelf kunt voorstellen of dat je weet hoe je gaat bereiken wat je wilt bereiken. Sales-mensen noemen dat een elevator pitch (je moet kunnen vertellen wat je kwijt wilt in die halve minuut dat je in de lift staat)
Werk het uit op papier en oefen het eerst met een bekende (en vraag die meteen om tips).
Maar let op dat het geen verkooppraatje wordt! Daar is een netwerkborrel niet voor bedoeld.
Je hebt er zin in!
Overtuig jezelf ervan. Denk je dat het niet jouw ding is? Zeg elke keer als je dat denkt tegen jezelf dat je er wel zin in hebt en dat het vast een leuke avond gaat worden, omdat je leuke nieuwe mensen leert kennen. Dat helpt echt!
Maak gebruik van de organisatoren
Die vinden dat geen enkel probleem. Stel je voor aan de gastheer/-vrouw. Vraag bijvoorbeeld ook wie er zoal zijn. Nu je toch bezig bent: vraag deze persoon ook meteen om je voor te stellen aan iemand met wie jij graag wilt kennismaken. Dat scheelt je in elk geval één ongemakkelijke openingszin.
Stel je tactisch op
Kies een punt waar veel mensen in de loop van de tijd voorbij komen; naast de ingang, bij de bar of richting het toilet bijvoorbeeld. Zo raak je vanzelf met iedereen in gesprek, zonder dat je ruimte moet afstruinen om gesprekjes proberen aan te knopen.
Tel tot 3
Benader bij voorkeur mensen die alleen of in groepjes van drie staan. Dan is het het gemakkelijkst om met iemand in gesprek te komen.
Stel vragen
Vraag direct wat de ander doet (nadat je jezelf hebt voorgesteld). Mensen praten graag over zichzelf. Goeie kans dat er aanknopingspunten zijn waar je op kunt reageren
Straal zelfvertrouwen uit
Om meer uit de netwerkborrel te halen, is het van belang dat je op mensen afstapt die je nog niet kent. Dat is spannend, maar wordt gemakkelijker als je zelfvertrouwen uitstraalt. Let daarom op je houding: sta rechtop, met je schouders naar achter. Je hoeft geen ‘big smile’ te faken, maar een vriendelijke glimlach kan er vast wel vanaf.
Wees jezelf
Klinkt logisch, maar dat is het niet. Je hoeft je niet beter, anders of interessanter voor te doen, je bent goed zoals je bent.
Luister
Je kent vast wel van die mensen die op een feestje met je in gesprek gaan, en tijdens het praten om zich heen kijken of er een interessanter persoon rondloopt. Irritant en onoprecht. Laat je gesprekspartner daarom merken dat je oprechte aandacht hebt door diegene aan te kijken en dóór te vragen.
Lach
Je zou het bijna vergeten als je tussen al die zakelijk geklede businesslui loopt, maar: met elkaar lachen is ook toegestaan. Al hoef je ook niet te doen alsof je iemand vreselijk grappig vindt als dat niet zo is, want dat komt weer niet oprecht over.
Drank links!
Hou je drankje in je linkerhand, dan kun je met rechts een hand geven
Neem initiatief
Bouw het rustig op, en begin laagdrempelig door op iemand af te stappen die ook alleen staat, en die ook wat onwennig om zich heen kijkt. Hij of zij blij, jij blij!
Na een aantal gesprekken met gelijkgestemden heb je vást wel voldoende zelfvertrouwen opgebouwd om op Rem Koolhaas af te stappen.
Stel je voor!
Anders dan in de kroeg hoef je bij een netwerkborrel niet per se iemand omver te blazen met een dijk van een openingszin. De eerste zin die uit je mond komt, is gewoon een manier om contact te maken. Dat kan al heel simpel. Wat dacht je van een ‘En wat brengt jou hier vandaag?’ of ‘Wat doe jij eigenlijk?’ Ook kun je er een versie op de klassieker ‘Kom je hier vaker?’ in gooien door te vragen of hij of zij al eens op de locatie is geweest. Beetje standaard allemaal? Dan kun je ook beginnen met een grapje of een zelfverzekerde ‘Mag ik mezelf even voorstellen?’ Voor welke ijsbreker je ook gaat: vergeet jezelf in elk geval niet voor te stellen.
En doorrrr!
Blijf niet te lang met één persoon praten. Een minuut of 5 is prima.
Hád je de moed om iemand af te stappen, blijkt het zo iemand te zijn van wie je niet meer afkomt. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten, want jij wilt logischerwijs je netwerklijstje nog met anderen aanvullen. Werken subtiele hints als een zijdelingse blik op de klok werpen niet? Zeg dan gewoon glimlachend maar duidelijk dat je graag nog wat andere mensen wilt spreken voordat het event is afgelopen, of dat je wat drinken gaat halen. Dat is helemaal niet raar. Lijkt diegene toch beledigd? Dan kun je altijd nog vragen naar zijn of haar visitekaartje. Wat jij er vervolgens daadwerkelijk mee doet, is aan jou.
Houd de contacten warm
Heb je ’t overleefd? Nu is het zaak om contacten warm te houden (en dat is geen dagtaak hoor, 2x per jaar een berichtje is genoeg). Begin met je gesprekspartners toe te voegen op LinkedIn.