De Smaragd
Amsterdam

Tussen de insulindeweg en de Tweede Atjehstraat staat het wooncomplex met een ondergrondse parkeergarage en binnentuin. Het complex bestaat uit 53 koopwoningen, 19 vrije sector woningen, 30 sociale huurwoningen en een bedrijfsunit verdeeld over vier, vijf en zes bouwlagen.

Op twee plaatsen is het wooncomplex tegen de bestaande belending aangebouwd. Aan de zijde van de Tweede Atjehstraat was dat vanwege de oude belending lastig. Er moest hierdoor rekening gehouden worden met verzakkingen en trillingen tijdens het aanbrengen van de damwand, palen en kelder. Nauwkeurige monitoring en een extra verstijfde damwand losten deze uitdaging binnen de randvoorwaarden op.

Vanaf de begane grond zijn koop- en huurwoningen ondergebracht in vijf tot acht bouwlagen. Een constructieve uitdaging was de vanaf de tweede verdieping ruim vier meter uitkragende hoek van het gebouw. Deze hoek is technisch opgelost door alle verdiepingsvloeren hun eigen uitkraging te laten verzorgen. Hiervoor werden de vloeren ter plaatse van de uitkraging wat dikker gestort met behoud van de vereiste vrije verdiepingshoogte. De Smaragd heeft in 2016 de Zuiderkerkprijs gewonnen, de vakprijs voor woningbouwprojecten in Amsterdam.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met:


Erwin van Toor commercieel directeur

Bekijk alle
projecten

Meer weten? Neem contact op