High Lane
Tilburg

In het hart van Tilburg, op de kruising van de Hart van Brabantlaan en de Sint Ceciliastraat, naast het Spoorpark, staat woontoren High Lane. Met 23 verdiepingen en een aangrenzende laagbouw van 6 verdiepingen, haalt de toren een hoogte van 70 meter. Maar High Lane is meer dan alleen een woontoren; het is het resultaat van innovatie en slimme constructietechnieken. Het project omvat de realisatie van 152 sociale huurwoningen, variërend in grootte van 50 tot 80 vierkante meter. De naam “High Lane” is een knipoog naar het befaamde High Lane Park in New York, waar de inspiratie voor deze opvallende woontoren vandaan komt.

Van ontwerp tot productielijsten en stukslijsten
VeriCon, met zijn uitgebreide expertise in hoofdconstructie en engineering, speelde een cruciale rol in dit project. VeriCon werkte het volledige gebouw uit, van ontwerp tot productietekeningen en stukslijsten, zowel vorm- als wapeningstekeningen. Dit geldt ook voor alle detailengineering, van de dragende binnenwanden en prefab voorgespannen vloerplaten tot en met de sandwichelementen die de gevel vormen en die in één geheel op de bouwplaats zijn geplaatst.

Prefab als bouwsysteem
VeriCon kon dankzij de ervaring en deskundigheid op het gebied van prefabbetonengineering in een vroeg stadium cruciale ontwerpbeslissingen nemen. Het bouwsysteem werd zorgvuldig overwogen, waarbij al snel duidelijk werd dat de bovenbouw prefab moest zijn. Het perceel in het centrum van Tilburg is zo krap, dat er weinig ruimte beschikbaar is voor bijvoorbeeld bouwmateriaal en steigers. Prefab elementen worden direct vanaf de vrachtwagen gemonteerd op de bouw. Het gebruik van prefab betonelementen en sandwichelementen voor de gevel heeft geleid tot minder afval op de bouwplaats, minder transportbewegingen en sneller bouwen. Dit heeft bijgedragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van het project.

Fundering
Voor de fundering, kelder en de begane grond van de toren werd gekozen voor in het werk gestort beton om de krachten goed in te kunnen leiden in de paalfundering die bestaat uit mortelschroefpalen. Dit zorgt niet alleen voor stabiliteit maar ook voor robuustheid tegen mogelijke aanrijbelastingen uit het verkeer.

Kant-en-klare geveldelen
Een opmerkelijk kenmerk van de bovenbouw is het gebruik van sandwichelementen voor de gevels. Deze bestaan uit een buitenblad, isolatie en een binnenblad die aan elkaar zijn bevestigd. Dit ontwerp elimineert de noodzaak voor steigers tijdens de montage van de gevels, waardoor de bouwprocessen nog efficiënter worden.

Geen tijdelijke ondersteuning van vloeren nodig
De vloeren van High Lane zijn gemaakt van voorgespannen massieve vloerplaten, waardoor tijdelijke ondersteuningen overbodig zijn. Als een vloer in het werk wordt gestort is dat wel nodig. Een extra voordeel van de gekozen vloerplaten is dat installaties bovenop de vloerplaat geplaatst worden in een vullaag van schuimbeton, wat de wederzijdse invloed tussen installaties en constructie minimaliseert.

Stormbestendig
De binnenwanden, vervaardigd uit massieve prefab betonnen wanden, zijn waar nodig vertand met elkaar verbonden of door gebruik te maken van natte knooppunten. Hierbij steken stekkenbakken uit de prefab-elementen die in het werk met elkaar verbonden worden met een losse wapeningkorf en later aangestort. Deze natte knopen kunnen de grote kracht door wind goed spreiden om trek op de fundering te voorkomen en horizontale vervormingen te spreiden. Dit voegt ook extra robuustheid toe aan de constructie, omdat dit het enige stabiliserende element in de west-oost richting is.

Afwijkende onderste lagen
De gevels van de onderste twee bouwlagen konden vanwege hun afwijkende vorm en afwerking niet als sandwichelementen worden uitgevoerd. Het losse binnenblad werd geïntegreerd in de opbouw, terwijl het buitenblad achteraf werd gemonteerd.

Volledige uitwerking in 3D
Omdat VeriCon naast de rol van hoofdconstructeur ook die van prefab engineer op zich nam, konden voorspanstrengen in de voorgespannen vloerplaten direct worden meegenomen, waardoor de installateur rekening kon houden met de doorvoeren in de vloeren. De 3D-detaillering van de gevel werd al in een vroeg stadium in het model uitgewerkt, waardoor de maakbaarheid van het project kon worden getoetst. Het hele gebouw is voor de prefab-engineering en bijbehorende montagedetails tot op het schroefje toe uitgewerkt in Tekla. Het gedetailleerde 3D-model stelde de betrokken partijen in staat om eventuele problemen in een vroeg stadium op te sporen en op te lossen, en om de maakbaarheid van het ontwerp te toetsen. Door de elementen in 3D te wapenen, konden buigstaten direct uit het model worden gehaald.

Snel het juiste resultaat
De doordachte combinatie van constructie en prefab-engineering heeft geleid tot een mooi voorbeeld van innovatief, duurzaam en efficiënt bouwen. De eerste elementen op de begane grond van de toren werden in mei gemonteerd, en in november lag de dakvloer al op deze toren van 22 lagen. Door innovatieve bouwmethoden en geavanceerde BIM-technologie te combineren, is het gelukt om een hoogwaardig gebouw te realiseren dat voldoet aan de behoeften van de gemeenschap, zonder de omgeving te verstoren.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met:


Luc Castelijns registerconstructeur

Bekijk alle
projecten

Meer weten? Neem contact op