Bij VeriCon is werken met Building Information Modeling (BIM) een vanzelfsprekendheid. Onze processen zijn volledig ingericht op deze geavanceerde methode, waardoor we in staat zijn om efficiënt en effectief bouwprojecten te realiseren. BIM-technologie is geïntegreerd in al onze activiteiten, vanaf DO tot de uiteindelijke productie en oplevering. Dit zorgt voor een naadloze samenwerking, gedetailleerde planning en optimale resultaten voor onze klanten.

Wat doen we op het gebied van BIM?

Onze onderscheidende factor in BIM-technologie wordt bepaald door diverse aspecten. Een belangrijk kenmerk is de integrale uitwerking die we bieden voor zowel bouwkundige als constructieve aspecten. We zijn betrokken bij meerdere fasen van het voortbrengingsproces en genereren zowel prestatiemodellen als productiemodellen. Onze productiemodellen omvatten zowel de boven- als onderkant van het bekende ‘hamburgermodel’.

Wij produceren productiemodellen voor verschillende bouwmethoden, zoals HSB/CLT, schoonwerkprefab-beton, systeemvloeren en woningbouwcasco’s en funderingen. Dankzij onze File-to-Factory-benadering kunnen we efficiënt productiemodellen genereren die direct gebruikt kunnen worden in de productie.

Automatisering en innovatie

Een van onze sterke punten is onze eigen automatiseringsafdeling. Deze afdeling richt zich op het automatiseren van terugkerende taken voor modelleurs, wat perfect aansluit bij de BIM-gedachte. Dit omvat bijvoorbeeld het automatisch genereren van sheets en het inladen van IFC’s. We zijn zelfs in staat om geautomatiseerd casco’s voor grondgebonden woningen te genereren.

Marktconforme standaarden

Onze werkmethodiek en diensten sluiten aan op de BIM-gedachte en marktconforme standaarden zoals BIM-basis ILS, ILS Ontwerp en Engineering, NLRS en BuildingSmart. Bij het opstellen van offertes bepalen we het BIM-uitwerkingsniveau aan de hand van een matrix, zodat we precies weten welke diensten geleverd moeten worden om aan de wensen van de klant te voldoen.

Wij vinden het belangrijk om vooraf de te behalen BIM-doelen te bepalen en de klant te adviseren over de mogelijkheden van BIM. Heeft u als klant een eigen BIM-uitvraag? Dan nemen we die mee in onze BIM-uitwerking. Hierbij houden we niet alleen rekening met marktconforme standaarden, maar ook met uw specifieke wensen.

Samenwerking en afstemming

Voor het modelleren is het van groot belang dat binnen het projectteam alles goed is afgestemd en dat er heldere afspraken zijn gemaakt. Vaak heeft de opdrachtgever hierin een sturende rol, maar wij kunnen ook adviseren en ondersteunen bij het maken van deze afspraken. Tijdens het modelleren ziet de BIM-regisseur erop toe dat het eindresultaat volledig voldoet aan de gestelde BIM-doelen en aan de verwachtingen van de klant.

Intern BIM-gebruik

Niet alleen voor onze klanten, maar ook intern passen we de BIM-filosofie toe. Modellen worden niet alleen gecontroleerd door de modelleur zelf, maar ook door de projectleider op technische inhoud met behulp van BIM Collab ZOOM en door de BIM-coördinator met behulp van Solibri.

Bovendien verloopt de communicatie binnen ons team op basis van het model. Hiervoor maken we gebruik van BIM Collab Nexus. Met deze tool kan degene die verantwoordelijk is voor het beoordelen van de issues deze in zijn eigen software bekijken, waardoor de elementen direct oplichten en aangepast kunnen worden volgens de aangegeven aanwijzingen.

Toekomstvisie en innovatieve ontwikkelingen

We zien nog meer mogelijkheden om standaard handelingen in modelleersoftware te automatiseren, waaronder het automatisch genereren van modellen op basis van parameters. We vinden dat er in de markt nog beter gebruik gemaakt kan worden van BIM, en dat het proces vaak nog traditioneel is. Dit leidt er soms toe dat ontwerpkeuzes pas laat in het proces gemaakt worden en uitgevraagde informatie afwijkend van de marktconforme standaarden is, of zelfs helemaal niet gebruikt wordt. Ook is BIM geen vereiste bij leveranciers, waardoor later in het proces toch traditionele 2D-stukken worden gedeeld.

Wij werken multidisciplinair en zien dat onze klanten ook de voordelen zien om dit te combineren met aanvullend uitwerken van productiemodellen. Door het verbreden van de BIM-toepassingen verwachten we een bredere uitvraag, zoals analysemodellen voor haalbaarheidsstudies, BIM-modellen voor in de beheer- en onderhoudsfase en BIM in de uitvoeringsfase.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met:


Femke Eijkemans BIM-regisseur

Naar het artikeloverzicht

Meer weten? Neem contact op