Hoeveel hout is er eigenlijk?
Dit is een logische vraag natuurlijk. Er wordt steeds meer gebouwd met biobased materialen, voor constructies is dat hout of zijn dat houtproducten. We kunnen als bouwbranche ook steeds meer vragen (of eisen) tegemoet zien als het gaat om duurzaam bouwen. En zolang er geen biobased beton is, zal de vraag naar constructies uit hout wel blijven groeien. Het credo “beton als het moet en hout als het kan”, werkt nu alleen als houten constructies financieel competitief zijn ten opzichte van andere materialen. Én als duurzaam geproduceerd hout voldoende voorradig is. Duurzaam geproduceerd betekent dat we niet sneller kappen dan hout kan groeien.
Natuurlijk kunnen dwingende maatregelen wel de toename van gebruik van hout als constructiemateriaal versnellen. Maar er is niet opeens meer hout dan er daadwerkelijk is. Als je met een leeg weiland begint om hout te produceren, dan ben je na aanplant wel 30 tot 40 jaar aan het wachten tot je kunt oogsten. En als duurzame productie betekent dat je niet meer kunt oogsten dan dat je kunt groeien, zou je er vanuit kunnen gaan dat je steeds 3% van je areaal duurzaam kunt kappen. Om te weten wat er de komende jaren kan, moet je dus uit gaan van de huidige beschikbare houthoeveelheden. Dit is tenminste mijn ‘gezond verstand-benadering’. Als iemand hier betere inzichten over heeft, houdt ik me van harte aanbevolen.
Voor ons is duurzaamheid ook intrinsiek belangrijk, we zijn ons ook steeds bewuster van nut en noodzaak. Niet omdat het moet, maar omdat we het snappen. Ik heb me er wel eens aan gewaagd om aan een architect met grote duurzaamheidsambities te vragen of hout wel snel genoeg kon groeien om onze mogelijke toekomstige vraag bij te benen. Als antwoord kreeg ik de vraag hoe snel staal eigenlijk groeit. Het antwoord híerop weet ik 100% zeker, staal groeit namelijk niet. Hout groeit gewoon en is dus per definitie duurzamer, en om meer redenen dan dat alleen.