Hourglass

Amsterdam

Aan de Zuidas in Amsterdam is Hourglass gerealiseerd, een pand van 80 meter hoog, een vloeropperplak van 42.000 vierkante meter, bestaande uit 23 bouwlagen, waarvan twee ondergronds. Het biedt kantoorruimte, een appartementenhotel, winkel- en horecaruimten en parkeergarage.

De architectuur van Hourglass is geïnspireerd op het werk van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brâncuși en heeft de vorm van een zandloper, vandaar de naam. Het smalste deel is de 9e verdieping, met een vernauwing van 3m.

Het bouwwerk is gefundeerd op palen en heeft een hoofdzakelijk betonnen constructie. Tot en met de derde verdieping is het ontworpen en gebouwd om volledig ter plaatse gestort te worden. Vanaf de derde verdieping zijn de buitenwanden gemaakt van geprefabriceerde sandwichpanelen. De verdiepingsvloeren, met uitzondering van de negende verdieping, zijn uitgevoerd met een gewichtsbesparende BubbleDeck-vloer met een dikte van 350 mm.

Het gebouw heeft een BREEAM-excellent certificaat gekregen voor de hoge mate van duurzaamheid die is bereikt door zowel de constructie van het gebouw als het gebouw zelf. De stabiliteit van het bouwwerk wordt verzorgd door drie stabiliteitskernen, waarvan de eerste twee zijn uitgevoerd met een klimbekisting. De derde kern is tot de zevende verdiepingsvloer traditioneel uitgevoerd, vanaf daar is de kern – zo is later besloten – in prefab.

Eind 2018 was VeriCon te gast bij Hurks bouw- en vastgoedontwikkeling om te vertellen over de mogelijkheden van 3D-wapening. Dit eerste contact groeide uit tot een prettige samenwerking, waarbij VeriCon de ondersteunende rol als coördinerend constructeur voor Hourglass kreeg. Een belangrijk onderdeel van de opdracht betrof het versnellen van de doorlooptijd en het herstellen van de onvolkomenheden als gevolg daarvan. Daarnaast kwamen er nog een aantal zaken naar boven tijdens de werkvoorbereiding.

Een van de uitdagingen was de aansluiting van de verdiepingsvloeren door de enorme hoeveelheid wapening die in de aansluitingen aanwezig is. Er werd daarom gekozen voor het toepassen van DEMU-doorkoppelankers.

Om de doorlooptijd te versnellen werd gekozen voor een 8-daagse bouwcyclus:

– 16 uren na storten beton de prefab gevelelementen plaatsen en schoren
– De dag erna plaatsen stempels (ondersteuning volgende vloer) en leggen vloerplaten
– Vier dagen aanbrengen wapening en installaties in de vloer
– Storten druklaag vloer

Een andere uitdaging was de aansluiting van de verdiepingsvloeren. Als gevolg van de voorconstructie van de stabiliteitskernen werden staafankers gebruikt. Voor een betrouwbare verbinding van de vloeren, rekening houdend met alle krachten en een zekere foutmarge, was een hoge concentratie van wapeningsstaven nodig. Dit resulteerde in voegen met een beperkte ruimte om beton te storten.

Een belangrijk onderdeel van de opdracht betrof een vereiste 8-daagse bouwcyclus per verdieping. Door wat strubbelingen tijdens de opstartfase was een inhaalslag noodzakelijk voor een succesvol project. Enkele opties om dit te realiseren waren:

– De stabiliteitskernen 5 verdiepingen eerder bouwen dan de vloeren.
– De vloeren in 3 delen bouwen, met een interval van 3 dagen.
– Een cyclus van vijf dagen voor het voorbereiden van de vloerplaat en het storten van de constructieve betonlaag.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met:


Patrick Aarts registerconstructeur

Bekijk alle
projecten

Meer weten? Neem contact op