Tennisclub IJburg
Amsterdam

Architectenbureau MVRDV ontwierp een nieuw paviljoen voor Tennisclub IJburg in Amsterdam. Het golvend betonnen schaaldak doet ook meteen dienst als tribune. Naam van het ontwerp is de Couch, omdat het het lijkt op een comfortabel bank. Bovendien moet het paviljoen dienen als een soort van huiskamer van de buurt, waar je lekker wat kunt drinken en eten, zegt projectarchitect Renske van der Stoep.

Het in X-, Y- en Z-richting gebogen dakvlak in de praktijk uitvoeren is een uitdaging. VeriCon nam deze uitdaging graag aan en is verantwoordelijk voor de integrale bouwtechnische engineering, de integrale engineering en de BIM-werkvoorbereiding.

Basis van het 3D-golvende dak zijn houten profielen, van gelijke lengte, die  haaks ten opzichte van een rechte centrale X-as over de lengte van het paviljoen een hoekverdraaiing ondergaan en kantelen op het zelfde punt. De vereiste hoekverdraaiing van elk houten profiel is afgeleid van een symmetrische sinusgolf. Een formule werd gecreëerd om de exacte hoekverdraaiing per positie te bepalen. Deze werd gebruikt voor het uitzetten van de bekisting, de betonvorm en de stalenconsoles die hier weer op aansluiten. Zo was er een gegarandeerde vloeiende lijn waarop de verschillende onderdelen naadloos aansluiten.

Het laagste punt van de golf ligt aan de zuidzijde van het tennispaviljoen, met zicht op de banen. De houten profielen zijn de onderslagen voor de bekisting van het schaaldak. Vóór het aanbrengen van de bekistingsplaat is het dak voorgevormd met behulp van lattenstroken.

Voor het uitzetten zijn er 3D-meetpunten geëxporteerd die weer op de bouw gebruikt werden in Trimble-meetinstrumenten om alles zeer nauwkeurig uit te kunnen zetten. VeriCon leverde ook machinebestanden van de diverse staal- en hout- en glasonderdelen aan de verschillende producenten, zodat alles 1-op-1 klopte.

Het schaaldak is in vier fasen gestort, in stroken. De stort is onderaan begonnen. Vervolgens zijn de treden van de tribune aangebracht. Net als de schenkelstukken staat of valt dit deel van de uitvoering met een uiterst gedetailleerde voorbereiding. De tribunetreden zijn helemaal in TEKLA uitgewerkt tot genummerde prefabelementen waarvan de exacte plaats in tekening terug te vinden is. De holle ruimten van de treden zijn voorzien van EPS-isolatie. Ook de glazen balustrade werd door VeriCon geëngineerd.

Het iconische clubhuis won de BNA – Beste Gebouw van het Jaar in de categorie ‘Identiteit & Icoonwaarde’.  Dit is dé jaarlijkse architectuurprijs waarbij naast architectonische kwaliteit, de focus wordt gelegd op de beleving en toegevoegde waarde voor de samenleving.

Bekijk alle
projecten

Meer weten? Neem contact op