Tennisclub IJburg
Amsterdam

Architectenbureau MVRDV ontwierp een nieuw paviljoen voor Tennisclub IJburg in Amsterdam. Het golvend betonnen schaaldak doet ook meteen dienst als tribune. Naam van het ontwerp is de Couch, omdat het het lijkt op een comfortabel bank. Bovendien moet het paviljoen dienen als een soort van huiskamer van de buurt, waar je lekker wat kunt drinken en eten, zegt projectarchitect Renske van der Stoep.

Het in X-, Y- en Z-richting gebogen dakvlak in de praktijk uitvoeren is een uitdaging. VeriCon nam deze uitdaging graag aan en is verantwoordelijk voor de integrale bouwtechnische engineering, de integrale ingeneering en de BIM-werkvoorbereiding.

Basis van het 3D-golvende dak zijn houten profielen, van gelijke lengte, die  haaks ten opzichte van een rechte centrale X-as over de lengte van het paviljoen een hoekverdraaiing ondergaan en kantelen op het zelfde punt. De vereiste hoekverdraaiing van elk houten profiel is afgeleid van een symetrische sinusgolf. Het laagste punt van de golf ligt aan de zuidzijde van het tennispaviljoen, met zicht op de banen. De houten profielen zijn de onderslagen voor de bekisting van het schaaldak. Vóór het aanbrengen van de bekistingsplaat is het dak voorgevormd met behulp van lattenstroken.

Het schaaldak is in vier fasen gestort, in stroken. De stort is onderaan begonnen. Vervolgens zijn de treden van de tribune aangebracht. Net als de schenkelstukken staat of valt dit deel van de uitvoering met een uiterst gedetailleerde voorbereiding. De tribunetreden zijn helemaal in TEKLA uitgewerkt tot genummerde prefabelementen waarvan de exacte plaats in tekening terug te vinden is. De holle ruimten van de treden zijn voorzien van EPS-isolatie. Tot slot werd de glazen ballustrade door VeriCon geëngineerd.

Bekijk alle
projecten

Meer weten? Neem contact op