Constructieve veiligheid is een belangrijk aspect bij het ontwerpen en berekenen van een project. In het artikel worden een aantal belangrijke zaken besproken om zo een duidelijker beeld te schetsen over waarom veiligheid zo belangrijk is en wat er allemaal bij komt kijken. Ten eerste wordt er dieper ingegaan op de verschillende partijen/personen die betrokken zijn bij constructieve veiligheid en wat hun rollen, taken en bevoegdheden zijn. Daarnaast wordt er ook ingegaan op de verschillende soorten projecten en wat de verschillen daartussen zijn m.b.t. veiligheidseisen.
De verschillende rollen
Er zijn diverse personen betrokken bij het borgen van constructieve veiligheid. Al deze verschillende personen hebben ieder zo hun taken en de daarbij horende veiligheidseisen.
- De opdrachtgever draagt de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van de eisen die meegenomen moeten worden bij het ontwerp en de uitvoering van het gebouw om zo de veiligheid goed te kunnen waarborgen.
- De architect en de constructeur zijn beiden verantwoordelijk voor de ontwerpen en de constructieve berekeningen daarvan.
- De ontwerpend constructeur is de constructeur die het constructief ontwerp maakt, deze persoon maakt ook deel uit van het ontwerpteam.
- Tijdens de fase uitvoeringsgereed ontwerp, en eventueel de voorafgaande fase technisch ontwerp, toetst de coördinerend constructeur inhoudelijk de detailuitwerkingen van deelconstructeurs en bewaakt de constructieve samenhang. De invulling kan al dan niet onder BRL 5022 of de BRL 5032 plaatsvinden.
- De hoofdconstructeur vervult de rollen van zowel ontwerpend als coördinerend constructeur in een project.
- De aannemer is verantwoordelijk voor de uitvoering van de bouwwerkzaamheden. Onderaannemers zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de specifieke werkzaamheden die zij uitvoeren.
- De bouwtoezichthouder is verantwoordelijk voor het toezicht op de bouwwerkzaamheden en het beoordelen van de constructieve veiligheid.
Projectfases
Constructieve veiligheid is een ketenverantwoordelijkheid en wordt gewaarborgd door in de juiste fase de juiste acties te ondernemen. VeriCon is binnen meerdere fases actief. Dit kan één project zijn waarbij meerdere fases doorlopen worden, bijvoorbeeld Hart van de Waalsprong of Steenzicht of het kan zijn dat er maar één fase doorlopen wordt bij een project, bijvoorbeeld Groot Hartje.