Kunstwerken

In ons vakgebied denken we bij kunstwerken meestal aan bruggen of tunnels, maar ook voor beeldende kunst geven we regelmatig constructief advies. Bekijk hieronder een aantal kunstwerken waar we een bijdrage aan geleverd hebben.

De maagden, Apeldoorn

Op de rotonde aan de Matenpoort in Apeldoorn is een groot kunstwerk van Elisabet Stienstra te vinden. Drie maagden lijken te zweven, een op haar buik, de ander op haar zij en de derde op haar rug.
Op de tekening is te zien hoe de maagden blijven zweven.

FaceMePLS, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Twee monumentale hoofden, Wijchen

In Wijchen kom je op de rotonde tussen de Graafseweg en Nieuweweg Twee monumentale hoofden tegen. De hoofden zijn elkaars spiegelbeeld.

Oorspronkelijk zouden de hoofden uit baksteen gemaakt worden, maar dat bleek door de grote hoeveelheid vormen niet uitvoerbaar. De kunstenaar, Elizabeth Stienstra, besloot daarom de hoofden te gieten in beton, waarbij een baksteenstructuur gemaakt is. Door de voegen echt in te voegen ziet het er echt als metselwerk uit.

De Jacht, Etten-Leur

De Britse beeldhouwer Tom Puckey heeft voor de rotonde aan de Parklaan in Etten-Leur een kunstwerk gecreëerd dat bestaat uit 52 echte iepenbomen, vier aluminium bomen en acht bronzen windhonden die in paren jagen.

De kunstenaar werd geïnspireerd door het schilderij ‘The Hunt in the Forest’ (De Jacht in het Bos) van de middeleeuwse Italiaanse schilder Paolo Uccello.

Het gigantische wiel, Zwolle

Op het eerste gezicht lijkt het object langs het Twistvlietpad in Zwolle, het fietspad in Stadshagen, een gewoon, half begraven voorwerp te zijn. Hoewel het op het eerste gezicht lijkt alsof het is gemaakt van baksteen, is het in werkelijkheid beschilderd brons.

De baksteenachtige uitstraling van dit opvallende kunstwerk is een knipoog naar de architectuur in de wijk, terwijl het grote wiel verwijst naar de fietsroute.

tra-noi: Thom Puckey. The Vesalius Sculpture, Terneuzen. 2007.

Het Vesalius-beeld (voorheen De man met de cape), Terneuzen

Aan de Scheldeboulevard in Terneuzen staat een bronzen beeld van ongeveer 5 meter hoog, 5 meter breed en 5 meter diep. Het beeld van Thom Puckey is gebaseerd op een prent van de zestiende-eeuwse Vlaamse tekenaar en anatomist Andreas Vesalius. In de volksmond heet het beeld De potloodventer.

De vrijwilliger, Maastricht

De Vrijwilliger is een standbeeld van Tom Puckey dat de aandacht vestigt op het werk van vrijwilligers en hun erkenning viert voor hun waardevolle bijdragen aan de maatschappij. Dit beeld symboliseert vrijwilligerswerk en de altruïstische inzet van mensen die hun tijd en energie besteden aan het helpen van anderen.

Oorspronkelijk stond het beeld bij Mosae Forum, maar door herhaaldelijk vandalisme is het verplaatst naar de voormalige schooltuin van de Sint-Servatiusschool.

De Figuurtoren, Groningen

Het kunstwerk De Figuurtoren, gecreëerd door Bea Stienstra, is een groot granieten sculptuur dat te vinden is aan de P. van Dijkstraat in Groningen.

Het acht meter hoge kunstwerk bestaat uit elf op elkaar gestapelde mensfiguren en volledig uit graniet gemaakt. Er zijn elf figuren, wat verwijst naar het voetbalstadion dat hier stond en naar Berlage, die elf vaak als basis gebruikte en die de structuur ontwierp van de Oosterparkwijk.

Terpsichore, Venlo

Op de rotonde aan het Nolensplein in Venlo staat een beeld van een vrouw met vogels en snaren. Dit kunstwerk in zilverbrons is gemaakt door de kunstenares Elisabet Stienstra.

Het beeld is gemaakt vanwege het 115-jarig bestaan van Koninklijke Zangvereniging Venlona. Het is geïnspireerd op de Griekse muze Terpsichore, beschermvrouwe van het koor.

Noch Einmal, Amsterdam

Het kunstwerk van Henk Visch aan de Polderweg is zes meter hoog en weegt ruim duizend kilo. De de titel Noch Einmal verwijst naar het recyclen van het originele ontwerp, aangezien elke keer dat Visch een exemplaar verkoopt, er nog een afgietsel van een been wordt gemaakt.

Glas-in-lood in project Oostpoort, Amsterdam

Twee enorme glas-in-loodramen sieren het project Oostpoort/Polderweg. Het kunstwerk van Stefan Glerum laat de geschiedenis van de voormalige locatie van de Oostergasfabriek zien. Aan de zijde langs het spoor vertelt het raam lokale verhalen met een algemeen historisch thema. Aan de zijde van de tuin worden meer persoonlijke verhalen gedeeld die betrekking hebben op deze locatie.

De 106 individuele glaspanelen werden op traditionele wijze gemaakt door een glas-in-lood atelier, waarbij handgeblazen glas werd gebruikt.

Elke 20 seconden wordt een nieuw kunstwerk getoond. Je kunt ook navigeren met onderstaande oranje blokjes.

Alles over constructief ontwerp en advies

Een constructief ontwerp is een ontwerp van bouwwerken en draagconstructies. Constructief ontwerp verwijst ook wel naar het proces van het plannen, ontwerpen en berekenen van de dragende structuur van een gebouw, brug, dam of een ander bouwwerk. Het doel van een constructief ontwerp is om veilige, duurzame en functionele structuur te creëren die de beoogde belastingen kan dragen.

Constructief advies sluit aan op de dienst die geleverd wordt door constructieve ingenieurs en adviesbureaus aan projectontwikkelaars, aannemers, architecten of andere belanghebbenden op het gebied van de bouw- en constructie-industrie. Advies geven kan een voortraject zijn van het leveren van een ontwerp maar kan ook een dienst zijn op zichzelf.

Binnen VeriCon worden bovenstaande twee diensten als combinatie aangeboden. Dit om de juiste expertise en de begeleiding daarbij te kunnen bieden, zodat het ontwerp, de analyse en de realisatie van projecten soepel verloopt.

Het belang van constructief advies

Voor ieder project is constructief advies een onmisbare schakel. Het is de basis voor veiligheid en draagkracht binnen projecten, maar ook vormt het de basis voor zaken zoals energiebesparing en gezondheidswaarden. Voor een weloverwogen constructief ontwerp zijn daarom ook constructeurs nodig die vanuit verschillende perspectieven en invalshoeken hierop kunnen anticiperen.

Duurzaamheid bij constructief advies

Of er nu een school, kantoorpand, brug of woontoren ontworpen moet worden, de specialisten binnen VeriCon hebben de capaciteit en de kennis om de constructieve ontwerpen te berekenen en ontwerpen. De constructieve ontwerpen en adviezen worden gemaakt en gegeven voor nieuwbouw-, transformatie- en optopprojecten. Circulariteit en duurzaamheid zijn onderwerpen die steeds vaker ter sprake komen binnen VeriCon. De specialisten proberen hier meer kennis over in te winnen om zo duurzaamheid en circulariteit meer prioriteit te geven binnen projecten om zo ook hun steentje bij te kunnen dragen aan de emissievrije bouw. De kennis over duurzaam en circulair bouwen wordt zeer op prijs gesteld en gewaardeerd door klanten, waardoor laatste jaren VeriCon steeds meer HSB opdrachten binnen krijgt.

Constructieve veiligheid

Uitgangspunt bij elke opdracht is een gedegen constructief ontwerp dat voldoet aan de geldende wetten en normen. Alle onderdelen worden volledig uitgewerkt (dus geen verwijzingen als ‘volgens tekening en berekening leverancier’), ook met alle benodigde aansluitingen en montagevoorzieningen. Deze totaalengineering borgt de constructieve veiligheid in de uitwerking van de constructies. Bij elk project leveren we een projectkwaliteitsdocument op.

Lees hier verder over constructieve veiligheid en hoe VeriCon daarbinnen een rol speelt. 

Technologieën

Solibri, Matrix, Grasshopper en Scia zijn vier programma’s die in de wereld van constructief ontwerp en adviesdiensten steeds meer populariteit winnen en dus ook noodzakelijk zijn, zo ook bij VeriCon. Zeker bij de complexe projecten is de gespecialiseerde software van belang. Al deze tools hebben unieke functies en mogelijkheden om onze ingenieurs te helpen bij het efficiënter en nauwkeuriger werken en het creëren van constructieve ontwerpen en adviezen.

Door gebruik te maken van deze software kunnen onze ingenieurs de efficiëntie verhogen, fouten verminderen en innovatieve oplossingen ontwikkelen voor complexe constructieve vraagstukken. De technologieën zorgen mede voor de voortdurende evolutie en verbeteringen binnen de bouwsector.

Het belang van de bodemgesteldheid

Voordat een bouwplaats klaar is om op gebouwd te worden moet er altijd eerst gekeken worden naar de bodemgesteldheid en de geologische opbouw. Deze twee onderdelen bepalen voor een groot deel of er dergelijke maatregelen nodig zijn voor het bouwrijp maken van een terrein. Een constructief ontwerp blijft namelijk alleen goed en betrouwbaar als de fundering dat ook is. VeriCon kijkt daarom verder dan alleen het gebouw constructief ontwerpen en in orde maken, maar verzorgen wij ook de berekeningen voor de fundering wanneer nodig, zodat alle gebouwen waaraan VeriCon meewerkt veilig en lang in goede staat blijven.

Valkuilen bij constructief advies

Bij valkuilen en constructief advies wordt er snel gedacht aan technische fouten, maar de fouten die het vaakst voorkomen zijn communicatiefouten, dit komt door de hoeveelheid partijen die aan één project werken. Valkuilen die hierbij voorkomen zijn: het niet op 1 lijn zitten met de andere partijen of niet goed luisteren naar wat nu echt het probleem van de klant is en hoe je daar met meerdere partijen een oplossing voor kan bieden. Communicatie met de klant is een van de belangrijkste zaken als het gaat om constructief advies leveren. Voor het verbeteren van de communicatie richting klanten wordt er gebruik gemaakt van BIM, hierbij wordt geometrie en informatie aan elkaar gekoppeld. Lees hier hoe VeriCon BIM toepast.

Naast communicatie kan het kostenplaatje ook als valkuil gezien worden, kiest een klant of het bedrijf voor kwaliteit of voor het financiële aspect? Waar wil je mee concurreren en wat zijn de marges die er behaald moeten worden. Voor ieder bedrijf is dit een lastig punt. VeriCon weet van zichzelf en van de markt dat zij niet de duurste maar ook zeker niet de goedkoopste zijn. Voor VeriCon is het belangrijk dat er kwaliteit, eerlijkheid en openheid geleverd wordt en dat er door de prijs niet kwalitatief minder of onhaalbaar werk geleverd wordt. In het artikel ‘Ondernemerschap is meesterschap’ vertelt Jos Hoonhout hier meer over.

Constructieve toegankelijkheid

Toegankelijkheid is de laatste jaren steeds belangrijker geworden bij het ontwerpen en bouwen van gebouwen. In 2016 is de NEN-9120 norm geïntroduceerd, hierin staan alle richtlijnen en normen beschreven op het gebied van toegankelijkheid binnen en rondom een gebouw. De norm is nog geen vereiste, maar VeriCon leeft deze wel na en integreert ze in hun ontwerpen om zo de toegankelijkheid te verhogen.

Voor meer informatie over de soorten projecten die VeriCon verzorgt klik hier.